Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

ΑΜΕΑ


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΑ?

·        ΑμεΑ σημαίνει Άτομα με Αναπηρία, όχι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (εκείνο γράφεται ΑμΕΑ). Βάσει της ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων από έρευνες, προκύπτει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρίες ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.

Ø ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ?

·        Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρίες, υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατομύριο. Επίσημη απογραφή δεν υπάρχει, τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των επίσημων φορέων του κράτους. Σημαντικό ποσοστό αυτού του πληθυσμού (35%) διαμένει στην Αττική. Στην περίπτωση δε που υπολογίσουμε και τις δομές φιλοξενίας και φροντίδας ατόμων με αναπηρίες, η συγκέντρωση στην Αττική ανέρχεται στο 50%. Η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρίες είναι άτομα με νοητική στέρηση. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, με βάση τα δεδομένα, κατοικούν στις μεγάλες αστικές πόλεις, δεδομένου ότι εκεί λειτουργούν Ειδικά Σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά), Κέντρα προκατάρτισης, εργαστήρια, Υπηρεσίες Κοινωνικών Παροχών, Φορείς Πρόνοιας , Ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες , Νοσοκομεία κ.λπ..



Ø ΔΙΠΛΩΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

·        Εκτίμηση της ικανότητάς τους για οδήγηση, προκειμένου να γίνουν ικανοί -ασφαλείς οδηγοί με την βοήθεια τεχνικών βοηθημάτων και διασκευών των αυτοκινήτων τους, κατά περίπτωση μετά από ολοκληρωμένη διαδικασία ιατρικής αξιολόγησης και drive test σε κατάλληλα διασκευασμένα οχήματα του Κέντρου .
·        Υποδεικνύει τα ειδικά Τεχνικά Βοηθητικά μέσα και τις διασκευές των αυτοκινήτων τους, που απαιτούνται προκειμένου να είναι σε θέση να οδηγούν με ασφάλεια και άνεση.
·        Χορηγεί στους υποψήφιους οδηγούς ή οδηγούς ΑμεΑ με Κινητικά προβλήματα «Πόρισμα Εξέτασης» περί της εκτίμησης της ικανότητας οδήγησης τους, που στη συνέχεια κατατίθεται στις οικείες υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών (ΝΑ), μαζί με τα πιστοποιητικά υγείας Πρωτοβάθμιας  Ιατρικής Εξέτασης (παθολόγου + οφθαλμιάτρου), όπου εκεί ολοκληρώνεται η εξέταση από  Ειδική Επιτροπή Μηχανολόγωνσε διασκευασμένο όχημα. Στο Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ / Ε.Ι.Α.Α δεν εξετάζεται ο Κ.Ο.Κ .

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

·        Δύο ( 2 ) πιστοποιητικά υγείας παθολόγου και οφθαλμίατρου, συμβεβλημένων με το Υπουργείο, με την απόδειξη πληρωμής του ιατρού.
·        Πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση της πάθησης και βιβλιάριο υγείας.
·        Γραμμάτιο είσπραξης Οικονομικής Υπηρεσίας Ε.Ι.Α.Α.
·        Αίτηση αξιολόγησης
·        Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατηρίου σε ισχύ και φωτοαντίγραφα αυτών.
·        Η άδεια οδήγησης και φωτοαντίγραφό της εάν υπάρχει.
·        Δύο ( 2 ) φωτογραφίες έγχρωμες, τύπου ταυτότητας.
·        Αίτηση αξιολόγησης στο Κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ/Ε.Ι.Α.Α.

Επισημάνσεις.

1.     Οι ράμπες σε όλα τα πεζοδρόμια αποτελούν τις μόνες διαβάσεις για τα άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή έχουν κινητικά προβλήματα.

2.     Η παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων επάνω στις ράμπες προσβάσεως στα πεζοδρόμια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους στη μετακίνηση και γενικά στην ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωσή τους

3.     Η κατάληψη χώρου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στάθμευση αυτοκινήτου ατόμου με ειδικές ανάγκες έχει ως συνέπεια να αποκλείει τη δυνατότητα του αναπήρου να διεκπεραιώσει ζωτικές του ανάγκες

4.     Όταν ο οδηγός οχήματος δεν σέβεται τις σημάνσεις που απαιτεί ο Κ.Ο.Κ. , δημιουργεί προβλήματα στους άλλους οδηγούς, στους πεζούς και ακόμα μεγαλύτερα σε αυτούς που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες (άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο, τυφλούς κ.ά.).

5.     Η παντελής έλλειψη σωστής οδικής συμπεριφοράς κάποιων οδηγών αυτοκινήτων οδηγεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες (άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο) και όχι μόνο σε απελπισία και αγανάκτηση .


Πρόστιμα

Κάθε άλλο όχημα που σταθμεύει στις θέσεις αυτές, σταθμεύει παράνομα και, βάσει του ΚΟΚ, επιδίδεται στον οδηγό του, πρόστιμο ύψους 80 ευρώ. Αν κάποιος σταθμεύσει σε ονομαστική θέση στάθμευσης, το πρόστιμο ανέρχεται σε 200 ευρώ και αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου