Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Σέρβις αυτοκινήτου


 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΗΣ

Το χρονικό διάστημα που πρέπει να γίνεται σέρβις σε ένα αυτοκίνητο  προσδιορίζεται με βάση δύο κριτήρια:
1.      Τη χιλιομετρική απόσταση που έχει διανυθεί.
Κάθε κατασκευαστής και ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου καθορίζει διαφορετικά τη χιλιομετρική διαφορά μεταξύ δύο σέρβις (10.000, 15.000, 20.000 ή και περισσότερα).
2.      Το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει, από το προηγούμενο σέρβις.
Η χρονική περίοδος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο σέρβις δεν πρέπει να υπερβαίνει ποτέ τον ένα χρόνο.
Τα ελαστικά είναι ζωτικής σημασίας για την οδική ασφάλεια, καθώς αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής ενός αυτοκινήτου με το οδόστρωμα, για αυτό πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε άριστη κατάσταση. Ένα αυτοκίνητο δεν είναι ασφαλές εφόσον τα ελαστικά του βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ακόμα και όταν εφοδιάζεται με όλα τα σύγχρονα συστήματα ενεργητικής ασφαλείας. Τα ελαστικά συμβάλλουν όχι μόνο στο ασφαλές φρενάρισμα αλλά και στην καλή πρόσφυση ενός οχήματος. Οι ενδείξεις ενός φθαρμένου ελαστικού είναι σε γενικές γραμμές απλές και τις περισσότερες φορές αρκεί ένας απλός οπτικός έλεγχος. Μία πιο «απειλητική» ένδειξη της ανάγκης αντικατάστασης των ελαστικών σας είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται οδικά το όχημά σας.
Πριν ξεκινήσεις για το ταξίδι σου: και αφού «φουλάρεις» με καύσιμα  καλό θα ήταν να κάνεις και ένα μικρό οπτικό έλεγχο στο «πάτωμα» του αυτοκινήτου σου. Τα περισσότερα βενζινάδικα έχουν ράμπες στις οποίες μπορείς να βάλεις το αυτοκίνητό σου με τέτοιον τρόπο ώστε εσύ να μπορείς να περάσεις κάτω από αυτό. Με τη βοήθεια ενός φακού ψάξε για τυχόν διαρροές, κομμένα καλώδια ή κατεστραμμένα μέρη της «ποδιάς» του αυτοκινήτου.

Πίστεψέ με, αυτός ο έλεγχος μπορεί να σε σώσει από πολύ πιο «χοντρά» προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως να μην μπορούν να λυθούν αν εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών σου.
Τα  φώτα αποτελούν τα «μάτια» του αυτοκινήτου και κατά συνέπεια του οδηγού, επομένως θέλεις να λειτουργούν άψογα. Πέρα του γεγονότος ότι τα φανάρια του αυτοκινήτου είναι αρκετά απλά  σημειώνεται ότι θα χρειαστείς τη βοήθεια ενός ακόμη ατόμου. Μπαίνοντας μέσα στο αμάξι και ενεργοποιώντας τα αντίστοιχα φώτα του αυτοκινήτου καλείς τον «βοηθό» σου να ελέγξει για τυχόν βλάβες.
Μην ξεχάσεις να δεις:
1.      Την κατάσταση της ρεζέρβας σου: Σιγουρέψου ότι διαθέτει την κατάλληλη πίεση καθώς και ότι η κατάστασή της είναι καλή. Μερικές φορές το λάστιχο της ρεζέρβας ξεραίνεται, γεγονός που καθιστά απαγορευτική τη χρήση της.

2.      Την πίεση των λάστιχων: Πρέπει να γίνεται κάθε δύο εβδομάδες ή έστω περιοδικά, αφού ένα λάστιχο που έχει χάσει αέρα παρουσιάζει μεγαλύτερη φθορά, επιβαρύνει την κατανάλωση και φυσικά αλλοιώνει την οδική συμπεριφορά.

3.      Τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων και αν είναι γεμάτο το δοχείο του νερού τους. Αν είναι φθαρμένα μπορείς να πας στο κοντινότερο μαγαζί με αξεσουάρ αυτοκινήτου και τους αλλάζεις το πολύ- σε 5 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου